A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava, hazánk egyik legnagyobb természeti kincse. A Balaton vonzerejét kellemes hőmérsékletű vize, kedvező klimatikus adottsága és a változatos szépségű táj jelenti. A Balaton Üdülőkörzet értékét nemcsak a táj egyedi szépsége, a déli-part kellemes homokfövenye, a Balaton-felvidék lankás szőlői, hanem vizének minősége is meghatározza.

A Balaton természetföldrajzi leírása

Földtörténeti értelemben nagyon fiatal képződmény, kora 18-22 ezer évre becsülhető. A Balaton vízfelülete mintegy 600 km2, átlagos mélysége 3,3 méter, a tó legmélyebb pontja a Tihanyi kútnál 12,5 méter. A Balaton partvonalának hossza, beleértve a kikötőket és a mólókat 235 km, víztömege magas vízállás esetén közel 2 milliárd m3. A vízgyűjtőterület nagysága 5775 km2, a tó legfontosabb tápláló forrása a Zala folyó. A vízfelesleg levezetése a siófoki zsilipen és a Sió-csatornán keresztül történik mintegy 120 km-es út után a Duna vizébe.

A tó és környéke a Bakony és az Alpok közelségének köszönhetően az ország egyik legtisztább levegőjű térsége. A napsütéses órák száma évente a 2000 órát is meghaladja, ez annyi, mint a francia Riviérán. A tó vize selymes, lágy, fürdőzésre kiválóan alkalmas, a vízhőmérséklet az alacsony átlagos mélység miatt gyorsan követi a levegő hőmérsékleti változásait, nyaranta nem ritka a 25 Celsius-fok feletti vízhőmérséklet. A tó vize oxigénben dús, hidrokarbonátos, színes növényi és állati fauna tárháza. A Balatonban élő halfajok közel fele a pontyfélék közül kerül ki, a nádasokban élő madárvilág között sok fokozottan védett faj szerepel.

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet

A Balaton Kiemelt Térség (régió) területi lehatárolását a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) adja, a térséghez 180 település tartozik, melyek közül 18 városi ranggal rendelkezik. A régió területén 3 megye (Somogy, Veszprém, Zala) osztozik. A térség 2000-től önálló területrendezési tervvel és szabályzattal rendelkezik, jelenleg hatályos törvényi szabályzását a 2018. évi 139. sz. Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről hozott törvény alkotja. A térség állandó népességének száma meghaladja a 270 ezer főt, amelyet további mintegy negyedmillió fővel egészítenek ki a hosszabb-rövidebb ideig a Balatonnál tartózkodó üdülőtulajdonosok.