Fenntartható, hatékony turizmus megvalósítása – alacsony szén-dioxid kibocsátású innovatív közlekedési lehetőségek – fenntartható mobilitás, felelősségteljes utazás érdekében

Delivering efficient sustainable tourism with low-carbon transport innovations: sustainable mobility, accessibility & responsible travel

A fenntartható mobilitás, az elérhetőség és felelősségteljes utazás, az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság különös figyelmet igényel az Európai Unióban. Ez egy olyan közös kihívás, amivel az állami regionális / helyi és közlekedési hatóságok, társaságok egyre inkább szembesülnek, különösen a népszerű turisztikai üdülőterületeken, ahol jelentős a forgalom az egyes úti célok irányába. A széndioxid kibocsátás csökkentése elsődleges prioritás napjainkban. Ennek ellenére nagyon alacsony szintű az együttműködés ezen a területen, valamint mélyen elmaradott az elektromos közlekedés fejlettsége. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek az egyes országok legjobb gyakorlatait alkalmazza politikai eszközök, cselekvési tervek javítása terén az interregionális együttműködés keretében. Az elektromos közlekedés fejlesztésével jelentősen csökkenthető a széndioxid kibocsátás, valamint hatékonyan javíthatók az üdülőterületek lég- és zajszennyezettségi mutatói.

A projekt a turisztikai és közlekedési ágazatok fokozott együttműködését, innovációját és integrációját célozza meg a projekt partnerek által képviselt országokban, olyan kiemelt fontosságú kulcsfontosságú témakörökön belül, amelyek várhatóan hozzájárulnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttéréshez a fenntartható mobilitás és a hozzáférhetőség révén.

Projekt partnerek:

  • Metropolitan Fejlesztési Ügynökség Thessaloniki (Görögország) – Vezetőpartner
  • Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország)
  • Bournmouth Egyetem (Egyesült Királyság)
  • Bremerhaven Turisztikai, Martketing Vállalat (Németország)
  • Hastings Kerületi Tanács (Egyesült Királyság)
  • Horarios do Funchal Közlekedési Szervezet (Portugália)
  • Lett Zöldút Szövetség (Lettország)
  • Mallorca Sziget Tanácsa – Környezetvédelmi Osztály (Spanyolország)
  • Pafos Regionális Turisztikai Igazgatóság (Ciprus)
  • Szardíniai Autonóm Régió (Olaszország)

Projekt időtartama (54 hónap): 2018. június 1. – 2022. november 30.

Projekt költségvetése: 1.846.280 EUR

A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és hazánk esetében a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt honlapja: https://www.interregeurope.eu/desti-smart/


(A kiadvány a képre kattintva tekinthető meg.)