2024. június 4. , Csopak

Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is megszervezi 2024. június 4-én a Természetvédelmi Konferenciáját a Balaton Régióban, csopaki helyszínen.

Az Európai Parlament a közel múltban elfogadta a Természet-helyreállítási törvényt. A jogszabályt történelmi jelentőségűnek minősítették – mivel érdemi megoldást jelent a természeti rendszereket érintő problémákra, az ökológiai válságra. A Természet-helyreállítási törvény azonban nem csupán a természetről szól, hiszen az elmúlt évek aszályos időszakait, rekord melegeit nem csak a szárazföldi, vízi élőhelyek élővilága, biológiai sokfélesége sínylette meg, hanem a mezőgazdaságban dolgozók is tapasztalhatták, jelentős gazdasági kiesést okozva. A biológiai sokféleség elengedhetetlen az élethez. A természeti folyamatoknak köszönhető a levegő tisztasága, a víz körforgása, a növények beporzása és a természetes hulladék lebontása, csakhogy a legfontosabbak kerüljenek megemlítésre az emberi élet szempontjából. A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás szorosan összefügg.
A Balaton és környéke hazánk különböző típusú természetvédelmi területekben leggazdagabb térsége. Magyarország területének közel 21%-a Natura 2000 terület, közte a Balaton víztükrének teljes területe és a térség szárazföldi területének is jelentős része. A Natura 2000 hálózat azonban önmagában nem képes ellensúlyozni az élőhelyek jelentős részén zajló negatív változásokat: az ökológiai válság fékezéséhez helyre kell állítani a leromlott állapotú élőhelyeket, és a lehető legnagyobb területeken kell alkalmazni a természetkímélő, az élő rendszerek helyreállításának irányába ható gazdálkodási formákat.

Mindezekre tekintettel a rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a különböző nemzetközi természetvédelmi egyezményekről, programokról, azok Balatont érintő vonatkozásairól, a biológiai sokféleség védelméről, élelmiszerbiztonságról, a térség természetvédelmi céljairól, terveiről, az édesvízi biodiverzitásról stb…

A rendezvény címe: Természetvédelmi Konferencia a Balaton Régióban
A rendezvény időpontja: 2024. június 4.

A személyes részvételű rendezvény helyszíne: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Park Villa (Csopak, Kossuth u. 16.). Megközelíthető a Kossuth utcáról nyíló Óvoda közön keresztül!

A rendezvény tervezett programját és a jelentkezési lapot a levél melléklete tartalmazza.

Ezúton szeretnénk meghívni tisztelt Asszonyt / Urat a rendezvényre, hogy személyesen vagy a témában jártas munkatársa delegálásával vegyen részt. A rendezvényre szeretettel várjuk!

Kérjük, hogy részvételi szándékát a jobb oldal tetején letölthető jelentkezési lapon jelezze legkésőbb 2024. május 31-én délután 14.00 óráig.


Együttműködését előre is köszönjük!

Tisztelettel:
Dr. Molnár Gábor s.k.
ügyvezető igazgató

Tervezett szakmai program:

9.30 – 10.00
Regisztráció
10.00 – 10.05Konferencia megnyitása és köszöntő
10.05 – 10.35Legújabb trendek a hazai és nemzetközi természetvédelemben: célkitűzések és jogszabályi keretek.
Dr. Magyar Gábor főosztályvezető, Agrárminisztérium Természetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság
10.35 – 10.55"Mindennapi kenyerünket..." - A globális élelmiszerválság hatásai, az élelmiszerbiztonság és természetvédelem fenntartható kapcsolata.
Rostási Ágnes stratégiai rektorhelyettes, Pannon Egyetem
10.55 – 11.15Természetvédelmi célok, tervek - rövid és hosszútávú stratégia megvalósítása a Balaton Régióban. Milyen lesz a jövő Balaton- felvidéki Nemzeti Parkja?
Rozner György igazgatóhelyettes, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
11.15 – 11.35Emberi zavarások hatása az édesvízi biodiverzitásra.
Dr. Czeglédi István tudományos munkatárs, HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
11.35 – 11.55Civil aktivitások a természetvédelem területén a Balaton térségében.
Kőhalmi Balázs elnök, Balatoni Civil Szervezetk Szövetsége – felkérés alatt
11.55 – 12.30Kérdések, hozzászólások
12.30 – 14.00Ebéd