A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben 11 db Natura 2000 terület fenntartási tervének készítését végezte el 2013-2015 között. Egyik tervezési terület maga a Balaton volt, amelynek teljes vízfelületén túl a parti sáv meghatározott ingatlanjai tartoznak ide, 43 db parti önkormányzat érintettségével.

Legnagyobb tavunkon kívül még 10 db gyep-, berek és szántóföldi besorolású tervezési egységre készültek el a közösségi jelentőségű természeti értékek megőrzését segíteni hivatott fenntartási tervek, amelyek a jövőbeni kompenzációs kifizetésekhez kapcsolódóan is lefektetik az alapvető természet-megőrzési célokat, feladatokat.

Somogy megyét illetően a Pogány-völgyi rétek, az Ordacsehi-berek, a Látrányi-puszta, a Balatonendrédi dombok, és az Ádándi Felső-hegy, Veszprém megyéből a Balatonkenesei tátorjános, a Tótvázsonyi bogaras, a Mogyorós-hegy, aDörögdi-medence és a Szentkirályszabadja megnevezésű, helyrajzi számok szerint pontosan lehatárolt területek tartoznak ide.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tervek szakmai fejezeteit készítette. Az egyes területek érintettjeinek felkutatásával, és a nyílt tervezési munkába való bevonásával kapcsolatos kommunikációs feladatokat (tervezési fórumok szervezése, újságcikkek, honlap készítés, önkormányzati közlemények közzététele, levelezés) a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. látta el.

A munka a 43/2012 VM rendelet szakmai és kifizetési keretei között valósult meg az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával.