Strandi szabadidősport rendezvénysorozat

A „Mozdulj, Balaton!” strandi szabadidősport rendezvénysorozat 2004 óta évente megszervezésre kerül, immár 35 Balaton-parti település 42 strandjának részvételével. A programsorozat kapcsán az idegenforgalmi főszezonban strandonként 9 alkalommal (általában szombati napokon, kedvezőtlen időjárás esetén a hét más napján) biztosítunk szervezett sportolási lehetőséget több tízezer magyar és külföldi strandvendégnek. A szervezett lehetőségeken kívüli időszakban a strandolók szabadon használják a sporteszközöket, pályákat, ami újabb tízezrek egészséges szabadidő eltöltéséhez járul hozzá. A programban olyan sportágak (pl. strandröplabda, strandfoci, streetball, tollaslabda, lábtenisz, asztalitenisz, vízilabda, korfball, stb.) szerepelnek, melyek megfelelnek a Balaton-parti környezetnek, a helyi sajátosságoknak. A rendezvénysorozat augusztus végén a Mozdulj, Balaton! Sporttalálkozóval zárul, ahol a legnépszerűbb strandi sportágakban mérhetik össze erejüket a települések csapatai.


A rendezvénysorozat az indulás óta élvezte a minisztériumi sportvezetés támogatását, a Balaton Fejlesztési Tanács és az önkormányzatok anyagi részvállalása mellett. A három szféra példás összefogásának eredménye, hogy a strandokon sportpályák létesültek, vízi és szárazföldi sporteszközök kerültek kihelyezésre, a programsorozat beépült a Balaton-parti strandok programkínálatába, a strandokat látogató vendégek pedig várják és igénylik a rendezvényeket.


A Balaton Fejlesztési Tanács elkészítette a 2027-ig szóló fejlesztési programját, melyben kiemelt szerepet szán a sportnak,”sportrégió” kialakításának, melynek részét képezi egyebek mellett a strandi sportágak országos bázishelyeinek kialakítása is. Ehhez az elképzeléshez szervesen kapcsolódik a „Mozdulj, Balaton!” rendezvénysorozat.


A programról további információk olvashatók itt: www.mozduljbalaton.hu