Közösségi Közlekedés Fejlesztése a Balaton Térségében

Közösségi Közlekedés Fejlesztése a Balaton Térségében - KÖSZI
DDOP-5.1.2/B-11-2012-0001

A közel hétszázmillió forint uniós, illetve állami támogatásnak köszönhetően újabb közlekedés fejlesztési beruházás fejeződött be a Balaton deli partján 2015. év végén. A projekt során vasútállomás épületek – és a környező közterületek – újultak meg, buszmegállók, utasvárók épültek, s 2015 novemberétől egységes utastájékoztató rendszer segíti a közlekedők eligazodását a régió nagyobb vasút- és hajóállomásain valamint a forgalmasabb siófoki autóbusz megállókban. A projekt kedvezményezettjei a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Siófok Város Önkormányzata, Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata és a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balaton régóta adósa nem csak az idelátogató turistáknak, hanem a helyi lakosoknak is azzal, hogy egy jól használható, könnyen érthető és elérhető, kényelmes, korszerű közösségi közlekedési rendszerrel nyújtson környezet- és utasbarát helyváltoztatási lehetőséget. Az uniós és hazai forrásokból megvalósult közlekedési projekt egy új kor hajnalát jelenti: hamarosan a pontos, esztétikailag is kifogástalan, kényelmes vasúti- és autóbuszos közlekedés lesz jellemző a magyar tenger partján.

A rendszer egyik fontos eleme, az utasok tájékoztatásának korszerű módja érkezett el 2015 végén számos tóparti hajó- és vasútállomásra, valamint Siófok legfrekventáltabb buszmegállóiba. A most még csak néhány helyen látható színes képernyők segítségével a járatokról, az utazási lehetőségekről, a balatoni programokról és a tényleges forgalmi helyzetről is tájékozódhatnak az utasok. A vasútállomások peronjain és a várótermekben elhelyezett kijelzőkön pontos információt kaphat az utazóközönség az adott települést érintően közlekedő vonatokról, a helyi- és távolsági autóbuszokról, hajókról. Így a közösségi közlekedést igénybe vevők informálódhatnak a különféle közlekedési járatok érkezéséről, indulásáról, az átszállási lehetőségekről, az esetleges forgalmi akadályokról is. A pontos információk immár nem csak elkülönülten találhatók meg az egyes állomásokon, hanem a vasúti, vízi és közúti közlekedés információinak és helyszíneinek megjelenítésével komplex tájékoztatás is adható.

A kiépített utastájékoztatási rendszer megjelenik a forgalmasabb a hajókikötők területén is – Siófokon, Fonyódon, Füreden, Tihanyban és Badacsonyban – valamint a frekventáltabb siófoki autóbusz megállókban.

A 670 millió forint uniós támogatással megvalósult projekt több infrastrukturális fejlesztést is tartalmazott. Így részben vagy egészben megújul több vasútállomás – Balatonszentgyörgy, Balatonmáriafürdő, Fonyód -, kerékpár tárolók, parkolók kerültek kialakításra, Siófokon modern buszmegállók gondoskodnak az utasok kényelméről. A balatonmáriafürdői vasút- és buszállomás teljes környezete megújult a projekt megvalósítása során: buszmegállók -fordulók épültek, egyedi tervezésű utcabútorokat helyeztek el és növelték a zöldterületet is.

Az egyes projektelemek megvalósulásának részletes leírása:

MÁV Zrt: A balatonszentgyörgyi, Balatonmáriafürdői és a fonyódi állomásépületekre és a kapcsolódó fejlesztésekre vonatkozóan a kiviteli tervekhez kapcsolódósan műszaki tartalom módosítás valósult meg. A jóváhagyott műszaki tartalomra a vállalkozó kiválasztásra a közbeszerzési/ajánlatkérési eljárások lezárultak, a kivitelezői szerződések aláírásra kerültek. A tevékenység Fonyód és Balatonmáriafürdői B+R parkoló valamint a Balatonszentgyörgyi vasútállomás esetén befejeződött, a Balatonmáriafürdői vasútállomás esetén a beruházást a MÁV saját forrásából fejezte be.

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata: A vasút tér megújítására vonatkozó beruházás műszaki tartalma az előkészítés során (kiviteli terv, új munkarész igények) módosult. A módosítás jóváhagyása a KSZ részéről megtörtént. A közbeszerzés már a módosított műszaki tartalom alapján került kiírásra. A beruházó kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás alapján a kivitelezővel a vállalkozási szerződés 2013.08.05-én aláírásra került. A beruházás befejezési határideje 2014.03.31. volt. A beruházás tartalmazott egy olyan részt, mely csak a MÁV beruházást követően valósítható meg, így a beruházás befejezési határideje módosításra került. A beruházás 2015.12.20-án lezárult.

Siófok Város Önkormányzata: A 20 db buszváró felújítására vonatkozó sikeres közbeszerzési eljárást követően a kivitelezői szerződés 2013.06.18-án aláírásra került. A beruházás határideje 2013.10.16 volt. A beruházás befejeződött, 2013. október 21-én a műszaki átadás megtörtént.

Utastájékoztató rendszer: A konzorciumi tagok javaslata alapján a projekt keretében egy közös rendszer, egy közbeszerzési eljárás keretében került megvalósításra.

A közbeszerzési szakértő kiválasztása 2013. június 3-án megtörtént.

A dokumentáció szakmai és műszaki tartalmát a MÁV, Siófok Önkormányzata, a Bahart és a BIKft. szakértői közösen állították össze. A közbeszerzési eljárást a konzorcium 2014. október 2-án elindította, és az eredeti ütemterv szerint 2015 januárjában került volna sor az adás-vételi szerződés megkötésére. Azonban egy, az eljárásból összeférhetetlenség miatt kizárt ajánlattevő kérelmére indult jogorvoslati eljárásban a Közbeszerzési Döntőbizottság által jogtalanul meghozott határozat miatt csak 2015. április 13-án tudtuk kiküldeni az összegzést. Az adásvételi szerződés megkötésére és hatályba lépésére 2015. május 22-én került sor, 2015. június 30-i teljesítési határidővel, mely az akkor hatályos Támogatási szerződés projekt befejezési határidejéhez igazodott. A szerződéskötést követően felmerült egyeztetési kötelezettség miatt a szerződés befejezési határidejének 2015. október 30-ig történő módosítását a KFF jóváhagyta, a szerződés módosításra került. Tevékenység a tervezet szerinti tartalommal megvalósult.

Tájékoztatási feladatok: A tájékoztatási tevékenység a tervezet szerint megvalósult (nyitó sajtóközlemény, “B” típusú tábla, ,,D” táblák, gyermekrajz pályázat, folyamatosan jelentek meg sajtóhírek a projektről, honlapfelület, zárórendezvény, szórólap, záró sajtóközlemény).

Projekt közbenső ellenőrzés
A projekt keretében 3 db helyszíni ellenőrzésre került sor:

  • 2013.október 30. – Siófok Város Önkormányzata, Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata és a Balatoni Integrációs Kft. projektelemekre vonatkozóan.
  • 2014.09.11. – Balatonmáriafürdő projektelemre vonatkozóan.
  • 2015.04.28. – a MÁV balatonszentgyörgyi projektelemére vonatkozóan.

Az ellenőrzéseken mindent rendben találtak.