Játékos Balaton

A Balaton turisztikai kínálatának fejlesztése a családi turizmus feltételeinek javításával, a gyermekek számára egy új kínálati elem létrehozásával. A JÁTÉKOS BALATON keretében egy Balatoni játszóház hálózatot kívántunk létrehozni, ahol a résztvevő településeken egy olyan interaktív játéktér kerül kialakításra, amely játékos formában ismerteti meg a gyerekeket a Balaton természeti és kulturális értékeivel, múltjával és jelenével. Turisztikai szerepe mellett a projekt hozzájárul a balatoni gyermekek ismereteinek bővítéséhez, identitásának alakításához, felelősségük felismeréséhez.

Tevékenységek és azok várt hatásai

  • Játékos Balaton megnevezésű, 26 játékelemből álló játéktér kialakítása.
  • Animátorképzés, amely révén a játékterekben közreműködő animátorok (pedagógiai ismeretekkel, gyakorlattal), a rájuk bízott gyermekekre felügyelni tudnak, a játékok aktív használatára ösztönözhetik őket.
  • Egységes marketing stratégia, valamint arculat kialakítása, amely további játékterek kialakítására ösztönözheti a régió többi települését, valamint minél több gyermekes családot vonzhat a Balaton Régióba.

A projektben résztvevő partnerek

Az Interaktív Játéktér az NFGM és a BFT támogatásával, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. koordinációjában került megvalósításra.

A projekt eredménye

  • A 2009-es évben a Balaton régió 11 településén (Balatonalmádi, Balatonederics, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonlelle, Fonyód, Keszthely, Marcali, Siófok, Tapolca, Vonyarcvashegy) a JÁTÉKOS BALATON Játéktér került kialakításra,játékterenként 1-2 fő animátor képzése, egységes marketing stratégia, arculat (logó, egyéb marketingeszközök) kidolgozása, valamint ezek átadása történt meg a települések részére.
  • A projekt folytatásaként a BFT célja, hogy minél több településen teremtődjenek meg a feltételei a játéktér létrehozásának és működtetésének, minél szélesebb települési kör legyen része a régióban létrehozandó JÁTÉKOS BALATON hálózatnak.

A projekt forrásai

A projekt költségvetése 28 006 800 Ft, amelyből vissza nem térítendő NFGM támogatás 24 000 000 Ft.

A projekt megvalósítás időtartama

  • I. ütem: a mintarendszer kiépítése: 2009. október 13. – 2009. november 25. (1,5 hónap)
  • II. ütem a hálózat kiépítése és bővítése: 2009. november 1-től folyamatosan.

A 26 játékelemből álló játéktér listája, az animátor kézikönyv, a játékterek helyszínei valamint a marketing terv letölthető jelen menüpont alatt.