Tegyünk a biológiai sokféleségért – Az európai lakosság cselekvésre ösztönzése a biológiai sokféleséggel kapcsolatos nevelés révén

Az emberi élet minden mozzanatát a Föld élővilágának sokszínűsége táplálja, a biológiai sokféleség a legértékesebb természeti kincs. Minden emberi tevékenység, amely a biológiai sokféleség csökkenését okozza egyben az élet alapjait meríti ki, csökkenti a rendelkezésre álló erőforrásokat. A minket körülvevő természeti környezet gazdagsága nagymértékben meghatározza az életminőséget, hiszen az élhető környezet alapfeltétele a kiegyensúlyozott, alkotni képes és felelősen gondolkodó embernek. A megőrzött természeti értékek és a hozzájuk kapcsolódó tudás, helyi ismeret gazdasági és szellemi erőforrás is. Ezen erőforrások és az általuk biztosított életminőség megőrzése, védelme tekintetében döntő szerepük van az önkormányzatoknak és a helyi együttműködéseknek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) megállapítása szerint 12.259 fajt fenyeget a kihalás, a mezőgazdasági termények 75%-a elveszett.

A fenti gondolatokat figyelembe véve indult el egy nemzetközi projekt a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével. A projekt célja a szemléletformálás a biológiai sokféleséggel kapcsolatban Európa országaiban. A projektpartnerek képzések megszervezésén keresztül járulnak hozzál a lakosság, a civilek, a fejlesztésben érdekelt szervezetek számára a biológiai sokféleség megőrzésének megértéséhez, és annak védelméhez.

A projekt megvalósításában 6 ország (Ausztria, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Németország, Szlovákia) 6 szervezete vesz részt. A projekt vezetője a németországi Global Nature Fund (Globális Természetvédelmi Alapítvány).

A projekt időtartama: 2019.09.01. – 2022.08.31.

Projekt forrása: ERASMUS+