A Természet és Biodiverzitás Európai Fővárosa – Díj Városok és Önkormányzatok Részére Európában

Uniós tagállamok környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetei keresték a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. A versenybe a kis falutól a nagyvárosokig minden típusú település bekapcsolódhatott!

A „Biodiverzitás Fővárosa” verseny célja volt megtalálni azokat a városokat és falvakat, akik a legjobb teljesítményt nyújtották a biológiai sokféleség megőrzése érdekében 2010-ben és 2011-ben. 2010-s évet az ENSZ egyben a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Évének hirdetett meg.

A „Biodiverzitás Fővárosa” versenyt minden egyes országban egy kormányzati hivataloktól független szervezet koordinálta és szervezte meg, amely az érdeklődő önkormányzatok tevékenységét különböző képzési programokkal is segítette. Az előadás sorozatok célja a biológiai sokféleség megőrzésének ösztönzése a településeken, valamint a résztvevő önkormányzatok tapasztalatainak megosztása. Az ismeretek átadását különböző tájékoztató anyagok és kiadványok segítették.

Az önkormányzatok különböző területeken versenyezhettek: a gazdasági tevékenységüktől kezdve a kulturális élet sokféleségén át, a legjobb életminőségig bezárólag. A „Biodiverzitás Fővárosa” verseny keretében az önkormányzatok a biológiai sokféleség területén mérték össze a tudásukat és tevékenységüket bemutatva elért eredményeiket és környezeti teljesítményüket, többek között a zöld területek fejlesztése és vízfolyások rendezése, karbantartása terén vagy más fontos élőhely megőrzése során, ami magában foglalja a fejlesztési dokumentumaikban rögzített célokat, feladatokat, valamint a nyilvánosság tájékoztatását is a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatban.

Végül, de nem utolsó sorban a győztes önkormányzatok teljesítményének elismerése hazai és nemzetközi díjátadó ünnepségek keretében kerül sort (2010-ben Nagoya-ban Tata és 2011-ben Brüsszelben Szentes városa mutatkozhatott be), és az általuk elért eredmények esettanulmányok formájában kerültek publikálásra mind hazai és Európai szinten.

A projekt időtartama: 2009. január 1. – 2011. december 31.

A projekt forrása: Life +