Kék Hullám Zászló „védjegy” minősítési rendszer

A Balatoni Szövetség 2004-ben kidolgozta a Kék Hullám Zászló „védjegy”, minősítési rendszert, amely a strandok és kikötők vizének, és környezetének tisztaságát hivatott szimbolizálni. A „védjegyet” minden évben pályázat keretében nyerhetik el az önkéntesen jelentkező balatoni strandokat, és kikötőket üzemeltető szervezetek/önkormányzatok.

A minősítés során szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük, amelynek ha eleget tesznek, a nyertes pályázó a védjegyet, egy oklevelet, valamint a minősítést szimbolizáló Kék Hullám Zászlót egy évig tűzheti ki, használhatja marketing tevékenységében. 2008-tól már nemcsak a balatoni, hanem a Tisza, Velencei és a Fertő tavi strandok és kikötők is pályázhatnak a Kék Hullám Zászló elnyerésére.

A projekt célja, a Balatoni Szövetség által kidolgozott Kék Hullám Zászló minősítés továbbfejlesztése a nemzetközi Kékzászló minősítés követelményrendszere alapján. A Kék Hullám Zászló minősítés célja, hogy a strandokon és a kikötőkben ideális körülményeket, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítsanak, valamint kiemelt figyelmet fordítsanak a biztonságra (pl. vizimentés, elsősegélynyújtás). A követelmények között kiemelt figyelmet kell fordítani a mozgáskorlátozottakra is, pl. megfelelő illemhely, stég, rámpa tekintetében, tájékoztató anyagokat, prospektusokat kell biztosítani, amelyek többek között információkat tartalmaznak a sportolási, étkezési és egyéb szórakozási lehetőségekről is.

Tevékenységek és azok várt hatásai

  • Kék Hullám Zászló „védjegy”, minősítési rendszer kibővítése a nemzetközi követelményrendszer alapján. Cél a folyamatos minőségi fejlesztés, a nemzetközi szintű színvonal biztosítása minél több helyszínen. Balatoni Szövetség honlapjának kialakítása, amely révén a követelményrendszer, az információk könnyen elérhetővé válnak.
  • A meghatározott feltételrendszer teljesítéséhez szükséges fejlesztések megvalósítása – vissza nem térítendő támogatás formájában – 10 strandüzemeltető intézmény által. Cél, hogy minél több strand feleljen meg a minősítés követelményeinek a jövő év folyamán.

A projektben résztvevő partnerek

A projekt az NFGM és a BFT támogatásával, a Balatoni Szövetség vezetésével, valamint a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. koordinációjában került megvalósításra.

A projekt eredménye

  • 2009. évben meghatározásra került Kék Hullám Zászló „védjegy”, minősítési rendszer szakmai feltételrendszere – franchise kézikönyv formájában – a nemzetközi standard alapján.
  • Kialakításra került a szövetség honlapja, valamint fejlesztések valósultak meg több települési strandon a „védjegy” elnyerése érdekében.
  • A projekt folytatásaként a Balatoni Szövetség célja, hogy minél több strand és kikötő csatlakozzon a „Kék Hullám Zászló Mozgalomhoz”, ezáltal a balatoni strandok, kikötők minőségi színvonala – a minősítés turisztikai, marketing lehetőségeinek kihasználásával-, így a térség arculati elemeként a térség turisztikai vonzereje is növekedjen.

A projekt forrásai

A projekt költségvetése ~ 14 000 000,- Ft, amelyből vissza nem térítendő TRFC támogatás ~7 00 000,- Ft.

A projekt megvalósítás időtartama: 2009. február 26. – 2009. október 30.