AZ EGYSÉGES BALATONI MINŐSÉGBIZTOSTÁSI RENDSZER

A Balaton Fejlesztési Tanács célul tűzte ki az egységes Balaton védjegy család kialakítását, amelynek alapja a Balatoni Minőségbiztosítási Rendszer turisztikai szolgáltatásokhoz, turisztikai termékekhez kapcsolódó minősítési rendszer).

A rendszer a BFT, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, és a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága vezetésével került kidolgozásra, a régió szereplőinek, turisztikai szervezeteinek részvételével. A kidolgozás során a meglévő minősítési rendszerek kerültek felhasználásra.

A Balaton védjegy család egységes elvek mellett, azonban az egyes termékekre, szolgáltatásokra speciálisan tartalmazza a Balaton régió által fontosnak, elérendőnek tartott minőségi, szolgáltatási elemeket.

A rendszer felépítése:

1. Minősítés, Folyamatos minőségvizsgálat

  • Bizottsági minősítés: (minimális alapkövetelmények szintje, szakmai/tematikus minősítés, gyermek és családbarát, illetve az „egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása” c. minősítés).
  • „Turisták/vendégek általi” minősítés
  • Bizottsági újra minősítés

2. Védjegy által kínált plusz szolgáltatás

3. Finanszírozási feltételek

Szakértők bevonásával a balatoni védjegy család feltételrendszere az alábbi termékekre, szolgáltatásokra került kidolgozásra: vendéglátóhelyek (éttermek, cukrászdák, kávéházak), szálláshelyek (panziók, 3*, 4* és 5*-al rendelkező szállodák), lovas turizmus, ökoturizmus és borturizmus. A szakértőkkel való többszöri személyes konzultáció és a folyamatos kapcsolattartás, egyeztetés eredményeként a minimális alapkövetelmények rendszere (amelyek alapkritériumok, minden minősítésre jelentkező szervezetnek teljesítenie szükséges), illetve a fent megnevezett turisztikai alágazatok szakmai/tematikus minősítése szolgáltatás típusonként került kidolgozásra.