A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség fejlesztése és pozícionálása

GINOP-1.3.4-17-2018-00001,
A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség fejlesztése és pozícionálása

Konzorciumvezető: Magyar Turisztikai Ügynökség
Konzorciumi tagok:

 • Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
 • Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.
 • Balatoni Turizmus Szövetség
 • Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft.
 • Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület

Támogatási összeg: 1 000 000 000 Ft
Támogatás mértéke:
100%
Projekt tervezett befejezésének dátuma:
2023.12.15.

A Balatoni kiemelt turisztikai fejlesztési térség hosszú távú célja: A Balaton desztináció váljon a belföldi utazó közönség számára Magyarország elsődleges családi üdülő régiójává, a külpiacokon egységes desztinációként jelenjen meg, továbbá magas színvonalú szolgáltatásaival kedvelt úti cél legyen.

A stratégiai célok elérése érdekében a releváns turisztikai termékekre vonatkozó mélységi, a térség fejlesztési irányait meghatározó elemzéseken, a meglévő vonzerőkre alapozott egyedi, meghatározott célcsoportokra fókuszáló térségi program- és csomagajánlatok előkészítésén túl a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség márkázását elősegítendő, a termékfejlesztés részeként tematikus, új kínálati elemek jönnek létre hozzájárulva a kulturális kínálat színesítéséhez. A desztináció fő profiljának megfelelően családbarát stratégia készül, meghatározó projektelem a helyi termékek integrálása a turizmusba – a desztináció egyedi gasztronómiai karakterének meghatározása, a helyi alapanyagok felhasználásának erősítése és az autentikus gasztronómiai kínálat létrehozása -, tekintve, hogy a hazai gasztro forradalom egyik központja a Balaton.

A projekt előrehaladása:
A projektben vállalt menedzsment feladatok megvalósítását a konzorciumvezető saját teljesítés keretében végzi, megfelelő végzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező szakmai megvalósítók foglalkoztatásával. A projekt előrehaladtával valamennyi vállalt stratégiai és termékfejlesztési tevékenység megvalósult. Elindult továbbá a desztináció saját, célzott kutatáson alapuló márkastratégiájának és egységes arculatának tervezése, amelyre széleskörű marketing és kommunikációs tevékenység épül. 2021 őszétől kerülnek megrendezésre a minőségi szolgáltatásfejlesztés, és a versenyképesség javítását célzó különböző témakörben tervezett rendezvények, workshopok.

Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kh. Np. Kft. részfeladatai és azok előrehaladása:

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kh. Np. Kft. részfeladatai:

 • Termékfejlesztéshez kapcsolódó workshopok szervezése
 • Térségi márka bevezetését támogató szakmai rendezvények, előadások szervezése

Támogatási összeg: 14 937 250,-Ft
Támogatás mértéke:
100%
A részprojektek megvalósulásának dátuma:
2022.03.31.

A Balatoni Integrációs Kft feladata a projekt keretében elkészülő „Márka” bemutatása, és az egyes turisztikai termékekhez kötődő alapszolgáltatásokra vonatkozó szakmai követelményrendszer mindennapi alkalmazásának megismertetése a régió lakosaival.
A projektben elkészült, egyes turisztikai termékekhez kapcsolódó dokumentumok, és a jelenleg még elkészítés alatt álló Márka Koncepció alapján a Kft. elkezdte a szemléletformálási programok szakmai tartalmának, tematikájának összeállítását.

A termékfejlesztéshez kapcsolódó worksopok tervezett témakörei:

 • aktív turizmus,
 • kulturális turizmus,
 • egészségturizmus,
 • családbarát turizmus
 • bor-, és gasztro turizmus

A rendezvények 2022 január-március időszakban kerülnek majd megrendezésre