Balaton Partnerségi Napok

Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is megszervezi a Víz Világnaphoz kapcsolódó konferenciáját. A Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban 2024. március 26-án kerül megrendezésre siófoki helyszínen.

A víz alapvető, pótolhatatlan lételeme minden élőlénynek. A víz megújuló természeti erőforrás, azonban nem körültekintő használata és a globális igények növekedése (népességnövekedés a gazdasági növekedés, fogyasztás, „életszínvonal” növelés kényszerével párosulva) következtében az egészséges édesvíz hiánytól szenvedő lakosság aránya rohamosan emelkedik, a fenntarthatóságot veszélyezteti. A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki egyenlően, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között. Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetőek, a népesség növekedésével együtt sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében. Az egészségügy, az emberek jóléte, az élelmiszeripar, az energetikai rendszerek, a gazdasági tevékenységek, valamint a környezet megóvása csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízgazdálkodáson alapulhat.

Tekintettel arra, hogy a 2024. évben a Víz Világnap mottója „Víz a békéért”, rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a közös munkák, együttműködések eredményeiről, többek között a 19. Világ Tavak Konferenciájának közös nyilatkozatáról, az integrált vízgazdálkodás és tájhasználat harmonizálásáról, a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor kutatási eredményeiről, a 2023. évi C. törvény vízparti területeket érintő módosításáról, valamint a Balaton térségében megvalósult projektek közösségi jelentőségeiről.

A rendezvény címe: Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban

A rendezvény időpontja: 2024. március 26.

A személyes részvételű rendezvény helyszíne: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Földszinti nagyterem (Siófok, Fő tér 1.)

A rendezvény tervezett programját és a jelentkezési lapot a levél melléklete tartalmazza.

Ezúton szeretnénk meghívni tisztelt Asszonyt / Urat a rendezvényre, hogy személyesen vagy a témában jártas munkatársa delegálásával vegyen részt. A rendezvényre szeretettel várjuk!

Kérjük, hogy részvételi szándékát a levél mellékleteként küldött jelentkezési lapon jelezze legkésőbb 2024. március 21-én délután 16.00 óráig.

Együttműködését előre is köszönjük!

Tisztelettel,
Dr. Molnár Gábor s.k.
ügyvezető igazgató

“Víz a békéért”

Tervezett Szakmai Program

9.30 – 10.00 Regisztráció
10.00 – 10.05
Konferencia megnyitása és köszöntő
10.05 – 10.1519. Tavak Világkonferenciája eredményeinek összefoglalása, nyilatkozat bemutatása

Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs és Közhasznú Nonprofit Kft.

10.15 – 10.30Vízkárelhárítás, vízháztartási szemléletű vízrendezés a 2021-2027-es programozási időszakban különös tekintettel a Balaton Régióban

Máté József osztályvezető, KTM, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság

10.30 – 10.45Hogyan jelenik meg a tó és a vizes élőhelyek védelme a 2018. évi CXXXIX. törvény („Balaton törvényi része”) tavaly év decemberi módosításának tükrében (2023. évi C. törvény)

Dr. Borbély Sarolt osztályvezető, Építési és Közlekedési Minisztérium Területi Tervezésért és Építésügyi Igazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság

10.45 – 11.00Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor tevékenységének ismertetése különös tekintettel a Balatont érintő kutatások eredményeire

Gerencsérné dr. Berta Renáta szakmai vezető, Pannon Egyetem

11.00 – 11.30Kávészünet
11.30 – 11.45Sió leeresztő rendszer bemutatása a közösségi érdekek szolgálatában

Dr. Csonki István igazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság

11.45 – 12.00 A Hévízi-tó átfogó-tóvédelmi program bemutatása, közösségi jelentősége

Sinka Gábor projektmenedzser, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

12.00 – 12.15A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legújabb kutatási eredményeinek bemutatása

Bánó Bálint tudományos munkatárs, HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

12.15 – 12.35Balatoni középiskolások által készített kisfilm vetítése
12.35 – 13.00Kérdések és válaszok
13.00 – 14.00Ebéd és a Konferencia zárása


A rendezvény a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával valósul meg.