2023. június 13.

Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is megszervezi 2023. június 13-án a Természetvédelmi Konferenciáját a Balaton Régióban, csopaki helyszínen.

Az éghajlatváltozás napjaink egyik legsürgetőbb és legnagyobb kihívásának számít. Ahhoz, hogy eredményesen lehessen kezelni az ezzel összefüggő feladatokat, új növekedési stratégiára van szükség, mely a gazdaságot egy modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át. Ezért az európai zöld megállapodás cselekvési tervet vázol fel a következőkre: az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítése a tiszta, körforgásos gazdaságra való átállás révén; a biológiai sokféleség helyreállítása és a környezetszennyezés mértékének csökkentése.

A biológiai sokféleség elengedhetetlen az élethez. A természeti folyamatoknak köszönhető a levegő tisztasága, a víz körforgása, a növények beporzása és a természetes hulladék lebontása, csakhogy a legfontosabbak kerüljenek megemlítésre az emberi élet szempontjából. A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás szorosan összefügg. Ahhoz, hogy a megállapodás 2030-as céljai elérhetővé váljanak kiemelt fontossággal kell kezelni bizonyos természetes élőhelyek emberi beavatkozás előtti állapotának visszaállítását.

Mindezekre tekintettel a rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a vizes élőhelyek klíma gondjairól és szerepükről a természeti értékek megőrzésében, a balatoni madarakról, a környezet-és természetvédelem turizmussal összefüggő kérdéseiről, valamint a városi területek élhetőbbé tételéről, települési jó gyakorlatokról a zöldterületek természetvédelmi célú fejlesztése kapcsán stb…

A rendezvény címe: Természetvédelmi Konferencia a Balaton Régióban
A rendezvény időpontja: 2023. június 13.

Előadók:
(Az elhangzott prezentációk az előadók nevére kattintva tekinthetőek meg.)

  1. Vizes élőhelyek klíma gondjai az élővilág szemszögéből, a vizes élőhelyek szerepe a védett természeti értékek megőrzésében.
    Dr. Nagy Lajos osztályvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
  2. Más szemmel a balatoni madarakról? - az érem két oldala.
    Preiszner Bálint PhD. tudományos munkatárs, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoport
    Szári Zsolt vezérigazgató, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
  3. Hogyan jelenik meg a környezetvédelem, természetvédelem a turisztikai pályázatokban?
    Dr. Horváth Zoltán vezető szakértő, Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
  4. Harmonikus területi fejlődés - élhető, fenntartható városok és térségeik.
    Majorné Vén Mariann osztályvezető, Miniszterelnökség, Területfejlesztés Stratégiai Tervezéséért Felelős Helyettes Államtitkárság.
  5. Települési jó gyakorlatok a zöldterületek természetvédelmi, élővilág-védelmi fejlesztése során.
    Novák Ferenc polgármester, Zalakaros Város Önkormányzata.



A személyes részvételű rendezvény helyszíne: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Park Villa (Csopak, Kossuth u. 16.). Megközelíthető a Kossuth utcáról nyíló Óvoda közön keresztül!

A rendezvény programja a lap tetején, a jobb oldani "letöltések" menü alatt érhető el.