Balaton Partnerségi Napok

Tisztelt Partnerünk!

Nagy örömömre szolgál Önt tájékoztatni arról, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is, 2024. április 23-án megszervezi a Föld Napi Konferenciát a Balaton Régióban siófoki helyszínen.

„A Balaton Régió egy olyan erős és szolidáris térség, amely képes együttműködő közösséggé válni, vállalja a felelősségét a klímaváltozásban betöltött szerepéért, hatékonyan képes a természeti környezetét és társadalmát óvni, magabiztosan áll ki a fenntartható fejlődés értékei mellett és mond nemet a túlfogyasztás környezetet romboló útjára.” (Balaton Kiemelt Térség klímastratégiájának jövőképe)

A tó és környezetének állapota, az ökoszisztéma egészsége meghatározza eltartóképességét, ezért elsődlegesen a természeti környezet és az ember viszonyát kell egyensúlyba – fenntartható fejlődési pályára – állítani. A klímaváltozás hatásait egyre jobban lehet érezni, a változó feltételek okozta negatív hatásokhoz egyre nehezebben lehet alkalmazkodni. Az éghajlati- és ökológiai válság kezelésében a természetalapú megoldások nyújthatnak segítséget. A természetalapú megoldások segítségével építhető ki (vagy javítható) a kék és a zöld infrastruktúra, amely az éghajlatváltozás mérséklését az ökoszisztémák segítségével valósítja meg, továbbá bizonyos mértékig védőrendszerként szolgál a természeti katasztrófákkal szemben is.

Mindezekre tekintettel a rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia felülvizsgálatáról, az egyre gyakrabban előforduló porviharok és a globális felmelegedés közötti összefüggésekről, a városi zöldterületek tervezéséről, a természetalapú megoldásokról, a kék-zöld infrastruktúra előnyeiről, fejlesztési lehetőségeiről, gyakorlati megvalósításáról…

A rendezvény címe: Földnapi Konferencia a Balaton Régióban

A rendezvény időpontja: 2024. április 23.

A személyes részvételű rendezvény helyszíne: Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal
második emeleti Balaton terem (
Siófok, Fő tér 1.)

A rendezvény tervezett programját és a jelentkezési lapot az oldal tetején, a jobb oldali "letöltés" sávban találja.

Ezúton szeretnénk meghívni tisztelt Asszonyt / Urat a rendezvényre, hogy személyesen vagy a témában jártas munkatársa delegálásával vegyen részt. A rendezvényre szeretettel várjuk!

Kérjük, hogy részvételi szándékát a bftkht@balatonegion.hu címen jelezze legkésőbb 2024. április 18-án délután 16.00 óráig.

Együttműködését előre is köszönjük!

Tisztelettel,
Dr. Molnár Gábor s.k.
ügyvezető igazgató

Tervezett Szakmai Program

9.30 – 10.00Regisztráció
10.00 – 10.05
Konferencia megnyitása és köszöntő
10.05 – 10.25Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia felülvizsgálata
Farkas István elnök, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács
10.25 – 10.45A szaharai porviharok növekvő gyakorisága és változó jellege a Kárpát-medencében összefüggésben a globális felmelegedéssel
Rostási Ágnes stratégiai rektorhelyettes, Pannon Egyetem

10.45 – 11.05A klímaváltozás és az urbanizáció hatásai a településeken és a zöldinfrastruktúra szerepe a hatások mérséklésében
Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka egyetemi docens, MATE Tájépítészeti Intézet
11.05 – 11.30Kávészünet
11.30 – 11.45

A kék-zöld infrastruktúra tervezése – természet alapú megoldások (elméleti oldal)
Csőszi Mónika térségi tervezési vezető szakértő, Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.

11.45 – 12.00 Zöld-kék infrastruktúra fejlesztésének támogatása, megjelenése a pályázati rendszerekben (támogatói oldal)

Réder Ferenc stratégiai referens, KTM, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság

12.00 – 12.15Zöld-kék infrastruktúra projektek megvalósítása a gyakorlatban (gyakorlati oldal)
Farkas Mátyás éghajlatvédelmi szakértő, WWF Magyarország
12.15 – 12.30Kérdések, hozzászólások
12.30 – 14.00Ebéd
14.00 Konferencia zárása


A rendezvény a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával valósul meg.