2019. október 15.
(BWS Kísérő rendezvény)

A Tavak integrált kezelésének szerepe a vízválság megelőzése érdekében

A Balaton Fejlesztési Tanács „A tavak integrált kezelését segítő intézkedések a vízválság megelőzése érdekében – Nemzetközi Tófejlesztési Alap létrehozása” címmel tartott kísérőrendezvényt 2019. október 15-én a Budapesti Víz Világtalálkozón.

A Budapesti Víz Világtalálkozó harmadjára került megrendezésre Magyarországon 2019. október 15-17-e között. A három napos nemzetközi konferencia a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével foglalkozott. A rendezvényt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, aki köszöntőjében a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz problémáira hívta fel a figyelmet. António Guterres ENSZ-főtitkár videó üzenetében hangsúlyozta, hogy a vízhez jutás emberi jog, mindenkinek biztosítani kell a szükséges, tiszta vízmennyiséget.

A rendezvényen több mint 2300 résztvevő vett részt 118 országból. A vendégek jelentős része Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkezett, főként azokból a térségekből, melyek már most, napi szinten szembesülnek a vízválság okozta problémákkal. A rendezvényen az érdeklődők a számos plenáris előadás, valamint a szakmai kísérőrendezvények mellett a hazai innovációkat ismertető vízipari szakkiállításon is részt vehettek.

A találkozó résztvevői egyetértettek, hogy vízgazdálkodás határokon átnyúló probléma. A globális vízválság megakadályozásához nemzetközi összefogásra van szükség. A figyelemfelkeltés mellett a találkozó célja volt, hogy cselekvésre ösztönözze a világ politikai döntéshozóit, a vízügyi szakembereket és a finanszírozási intézmények képviselőit. A konferencia zárásaként „Budapest Felhívás” címmel nyolc pontban fogalmazták meg javaslataikat a vízzel kapcsolatos kihívások kezelésére vonatkozóan.

A Balaton Fejlesztési Tanács által szervezett kísérőrendezvény a tavak integrált kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet a vízválság megelőzése érdekében. A panelbeszélgetésen Dr. Walter Rast, az International Lake Environment Committee Foundation Tudományos Bizottságának elnöke, az Élő Tavak Hálózatának képviseletében Jörg Dürr-Pucher, a Global Nature Fund testületi tagja, valamint Dr. Jordán Ferenc a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója vett részt. A beszélgetést Dr. Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója moderálta.

A meghívott vendégek elmondták tapasztalataikat, javaslataikat a tavak integrált kezelésének elősegítése érdekében. A beszélgetés során elhangzott, hogy a tavak komplex területek, rendkívül fontos szerepet töltenek be az ivóvíz biztosításában, a vízi közlekedés, mezőgazdaság, turizmus, növény és élővilág, valamint a biológiai sokféleség terén. A tavak rendkívül sérülékeny területek, ki vannak téve a környezeti változásoknak, a vízminőséggel, vízmennyiséggel kapcsolatos problémáknak. A tavak speciális területek, sajátos fejlesztési igényekkel. Jelenleg azonban nem létezik a tavakra és térségeik integrált fejlesztésére vonatkozó politika. A meglévő ágazati és integrált területi politikák nem kezelik összetettségüknek és jelentőségüknek megfelelő szinten a nagy tavakat. Az európai tavak integrált, programalapú fejlesztésére van szükség, szem előtt tartva a helyi és térségi igényeket. Az integrált programok megvalósításához megfelelő pénzügyi források biztosítása szükséges, melyhez hosszú távon egy nemzetközi tófejlesztési alap létrehozása nyújtana segítséget.

A kísérőrendezvényen bemutatott rövid videófilm a tavak és integrált kezelésük fontosságára hívja fel a figyelmet. A panelbeszélgetés főbb témaköreit, megállapításait az alábbi videó tartalmazza: