HU | EN
logo logo

Balaton Fejlesztési Tanács
Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

HU | EN

Világörökség turisztikai projekt

A fejlesztés a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő mégis hagyományokon alapuló, az előtt tisztelgő élmény-turisztikai kínálat megvalósítását tervezi.

A projekt címe, azonosító száma:

A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.6- 16-2017-00004)


A projekt főbb adatai:

A projekt időtartama: 2018. február 1. – 2020. június 30.

A projekt tervezett költségvetése: 2.997.356.722,-Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt megvalósítói: a projekt 10 tagú konzorciumi együttműködés keretében valósul meg.

A Konzorcium tagjai:

  • Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft (konzorcium vezető)
  • Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
  • Balatonfüred Város Önkormányzata
  • Hévíz Város Önkormányzata
  • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Szigliget Község Önkormányzata
  • Badacsonytomaj Város Önkormányzata
  • Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.
  • Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
  • Tihanyi Bencés Apátság / Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség


A projekt általános turisztikai tartalma:

A Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségű természeti környezet és geológiai sokszínűség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét.

A változatos földrajzi térszerkezet mellett a Balaton part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal a vízparti turizmus, a kultúra és a szellemi feltöltődés első jelesebb hazai színtereként szolgáltak.

Balatonfüred, Szigliget, Badacsony, Tihany, Keszthely vagy Hévíz nyújtotta sokrétű kínálat a múlt évezred hajnalától meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai történelem színpadán, majd később a turizmus piacán, olyan kiemelkedő személyiségek, események otthonaként, pihenő vagy gyógyuló helyként szolgáltak, akik társadalom és történelem formáló szerepe sem elhanyagolható. A hazai kultúra, a vallás, a gyógyítás vagy a művészet jelentős szeglete köthető tehát a Balatonhoz, a Balaton part történelméhez.

Számos ránk maradt művészeti, építészeti alkotás, társasági esemény vagy gasztronómiai hagyomány bizonyítja korszakalkotó szerepét.

A projektben szereplő kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatás eszközök modernizálására irányuló komplex fejlesztések a Balaton-felvidék kultúrtáj világörökségi várományos helyszín szerves részeként valósulnak meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú fenntartható hasznosítása és élmény-alapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendű feladata.

A projekt célja, hogy a Balaton part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. A szezonon kívül is prosperáló programkínálat a fenntartható, gazdaságilag stabil működés záloga. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő innovatív technikával felvértezett attrakciók életre hívása valósul meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj értékelvű hasznosítását, egyenletes kihasználtságát. A sokszínűség mellett a projekt törekszik az új élményelemek kínálatának egymással való harmonizálására, hogy a programok köre mindenkor az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözze.

A meglévő települési egységek és a fejlesztendő attrakciók összehangolásával olyan egyedülálló vonzerőfejlesztés valósul meg a kultúrtáj területén, amely a már meglévő, múzeumi, rendezvényi szolgáltatókat minőségében és mennyiségében megújítja, bővíti, így komplex, egész évet felölelő turisztikai kínálatot eredményez a Balatonon.