“Idegenforgalmi személyzet edzője” – Erasmus + Stratégiai partnerségek szakoktatáshoz és képzéshez KA 202

A szerződés száma: 2017-1-PL01-KA202-038802

A projekt megvalósításának határideje: 2017.11.17- 2019. 10. 31.

Projektpartnerek: Idegenforgalmi és Ökológiai Főiskola (Lengyelország), Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft, (Magyarország) és UK SPOT LTD, (Egyesült Királyság)

A tréningeket tartó, szakmai műhelyeket vezető oktatóknak a szakmájuk széles körű ismerete mellett speciális kompetenciákkal kell rendelkezniük a képzési csoportok oktatására szolgáló technikák és eszközök terén. További kompetenciák nélkül kevésbé vonzóak, esetleg kevesebb érdeklődésre tarthatnak számot. A gyakorlati képzés során különösen fontos a tudás átadása. Ez a helyzet a gasztronómiai szakismeretekkel is – séf, csapos vagy pincér – kizárólag elméleti alapokon nem fog szakmát tanulni. Gyakorlatra van szükség, a szakma mestereinek / gasztronómiai trénerek felügyelete alatt is. A “HORECA trénerek” a projekt célcsoportjai – ezért képzettségüknek a piaci igényekhez való igazítása és adaptálása, a kreatív képességeik fejlesztése, a társadalom vállalkozói attitűdjei és az egész életen át tartó tanulás tudatosítása különösen fontosak, tekintettel a szakoktatásra, továbbá beleértve ebbe a “HORECA” (Hotel – Restaurant – Caffee) iparágat is.

A projekt fő célja tehát a HORECA–ipar szakképzésének (a kutatási eredményeknek megfelelő) leírása az EKKR (EQF)–vel összhangban, valamint az oktatók számára átfogó képzési program kidolgozása, a vendéglátóipari szakképzett munkatársai továbbképzése céljából. A partnerszervezetek tapasztalatai alapján a “HORECA tréner” kompetenciájának kiépítését kívánjuk elkészíteni, kész tananyagokkal mindazok számára, akik a HORECA-nál folytatott képzések terén fejleszteni kívánják kompetenciáikat egy coaching és interperszonális csomagban. Saját tapasztalataink és a HORECA-val foglalkozó oktatókkal folytatott interjúk alapján három szakmai lépcsőt/szintet különböztettünk meg, amelyek számára a projekten belül oktatási lehetőséget kíván figyelembe venni, fejleszteni és érvényesíteni:

  1. Éttermek/üzletek konyhai vezetők és munkatársak trénere (szakácsok, séfek),
  2. Italok készítői trénere (barista, sommelier képzés),
  3. Pincér oktatás (felszolgálók, pincérek, stb)

A projekt három szakaszban valósult meg:

I. A HORECA-ipar oktatói által birtokolt, szükséges és hiányzó kompetenciáira vonatkozó kutatás.

II. A HORECA iparban a szakképzési trénerekre vonatkozó tematikák kidolgozása és az oktatási-képzési platform előkészítése

III. Validálás – a kifejlesztett megoldások tesztelése

A projekt első szakaszának megvalósításában részt vesz az egyes partnerek szakértője/szakembere/tudósa. A kutatás teljes körű átláthatósága érdekében a HORECA iparág alkalmazottait, munkáltatóit, vállalkozóit és oktatóit is bevonják, interjúkat, felméréseket és fókusz teszteket kívánnak végrehajtani.

A HORECA iparban dolgozók számára a szakképzés és folyamatos képzés fejlesztésében a felnőttoktatással foglalkozó szakemberek és oktatók is részt vesznek a projekt második szakaszában, valamint a grafikusok, a programozók és az informatikai szakemberek a technikai oldal előkészítéséhez.

A projekt megvalósításának harmadik szakasza többek között a fejlett megoldások tesztelése – az egyének meghívása a szabványok használatával történő képzésben való részvételre.

A projekt elvárt eredményei:

  1. Tesztjelentés három partnerországból
  2. A HORECA ipar szakképzési oktatói kompetenciáinak normái
  3. Oktatási platform
  4. Képzési modulok a HORECA iparban működő VET-tréner kompetenciáinak három standardjához
  5. Jelentés a VET oktatói szabványok érvényesítéséről a HORECA iparban

A HORECA-iparban dolgozó oktatók fokozott képzettségének hatása lesz a nemzetközi környezet egész iparának működésére és fejlődésére. A megfelelő előkészítéssel és képesítéssel rendelkező edzők (coach-ok) jobb képzési programokat fognak végrehajtani és a tudást továbbadják az idegenforgalmi ágazat munkavállalóinak vagy jövőbeli alkalmazottainak. A személyzet felkészültebb lesz – javítja a vállalkozások (szállodák, éttermek) működését és hozzájárul az ipar fejlődéséhez.

Valamennyi projektpartner részvételével műhely-rendezvényt szervezett a Balatoni Integrációs Kft., amely 2018. június 29. péntek, 10.00-13.30 órakor zajlott le.

Az alábbi területeken hangzottak el előadások: A turisztikai szektor humánerőforrás kapacitásai, a projektben megfogalmazott szükségletek és elvárások a projekt hipotézisei alapján. (Balatoni Integrációs Kft.). A projektben tervezett kutatás bemutatása a partnerországok eredményei alapján (Egyesült Királyság, SPOT). A „HORECA”-iparban tervezett képzők-képzése, a ”VET” modell bemutatása (Poland, WSTIE). Továbbá tanácskozás folyt a meghívott vendégek részvételével a „HORECA-ipar” képzési fejlesztésének kihívásai, a fejlesztés irányai tematikában. A tanácskozáson részt vettek szakmai képviseletben meghívott vendégek, a Keszthelyi VSZK, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttei.

A műhelyrendezvényt szakmai program követte, amely a projekt céljaival összhangban került megrendezésre, 2018. június 28. és 2018. július 1. között, valamennyi projektpartner részvételével. A programban számos turisztikai attrakció került bemutatásra, többek között a Hévízi-Gyógytó, Helikon Kastélymúzeum, Balaton Múzeum, Keszthely városközpont és Balaton-part.