HU | EN
logo logo

Balaton Fejlesztési Tanács
Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

HU | EN

Lakes without Limits

Tavak határok, korlátok nélkül


Magyarországon a lakosság 10%-a, Németországban körülbelül 10 millió ember Európában 80 millió ember él úgy, hogy a természeti értékek megismerése akadályt jelent a számukra. A fogyatékossággal élő emberek gyakran nagyon nehezen tudnak hozzáférni a természethez, természeti értékekhez. A "Tavak határok, korlátok nélkül" elnevezésű projekt ezen kíván változtatni.

Minden ember számára a természetben való tartózkodás, a természeti élmények megtapasztalása és a természetről szerzett információ és tudás az élet fontos része. A fogyatékossággal élők számára a természetvédelmi oktató központok és hasonló létesítmények elérése eddig alig volt lehetséges. A környezeti információs központok és a nemzeti parkok számára jelentős költségekkel jár az akadálymentesítés megvalósítása.

A Global Nature Fund (GNF) kezdeményezésével a "Tavak határok, korlátok nélkül" elnevezésű projekt ezt a kérdést az Európai Élő Tavak partnerségével kívánja megoldani a tagállamokban. Az Erasmus program támogatásának keretében megvalósuló projekt, gyakorlati oktatóanyagokat fejleszt ki a környezeti nevelők számára. A hangsúly az európai tóvidékekre összpontosít, de minden eredmény egyformán alkalmazható más természeti értékre, környezetre egyaránt.

A projekt célja, egy nemzetközi stratégiai partnerség létrehozása (német, osztrák, lengyel és magyar partnerek közreműködésével), ami javítja a szakképzést a készségek fejlesztését a környezetvédelmi nevelők számára a fogyatékossággal élő emberekkel való foglalkozás tekintetben. Ezzel azt kívánja elérni a partnerség, hogy egyedi turisztikai ajánlatok és új lehetőségek álljanak rendelkezésre az aktív környezeti nevelés megvalósítása érdekében, a feltételek javuljanak a nevelők szempontjából. A látássérült emberek részére alig van lehetőség természeti élmény megszerzésére. Az „akadálymentesítés” megoldását gyakran a mozgásban korlátozott személyekre értelmezik, ezért nagyon kevés természetvédelmi központ nyújt megfelelő szolgáltatást látássérültek számára a környezetvédelmi oktatás, foglalkozás terén.

Az akadálymentes megoldások elengedhetetlenek az emberek 10% -a számára, hasznos segítség 30%-uk számára, és kényelmes mindenki számára (100%). Ez a projekt egyaránt foglalkozik a fogyatékossággal élő személyek integrációjával a részt vevő országokban, és elősegíti az európai polgárok környezettudatosságát.

Projekt időtartama: 2018.10.01 - 2021.03.31
A projekt forrása: Erasmus+